Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Mézes puszedli

 

 
A tésztához:
50 g Rama
60 g barna, vagy kristálycukor
125 g méz
1 citrom
250 g finomliszt
1 tasak (12 g) sütőpor
1 mk. őrölt fahéj
1 mk. őrölt szegfűszeg
1 mk. őrölt szerecsendió
1 tojás
liszt a formázáshoz
 
A díszítéshez és a mázhoz:
100 g mogyoró, mandula dió, pisztácia vegyesen
100 g tortabevonó étcsokoládé
1-2 kk. cukorgyöngy
 
A Ramát, a barna cukrot és a mézet kisebb lábaskában, mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve addig forrósítjuk, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Az edényt hideg vízbe állítjuk és a mézes keveréket kihűtjük.
Közben a citromot forró, folyóvíz alatt alaposan megmossuk, sikáljuk, hogy a viaszos tartósítóanyagot eltávolítsuk a felületéről, majd szárazra töröljük.
3.Összekeverjük a lisztet a sütőporral és az őrölt fűszerekkel, majd belereszeljük a citromhéjat. A kihűlt mézes masszához adjuk a tojást, habverővel jól eldolgozzuk, és a fűszeres-sütőporos liszthez öntjük, majd fakanállal összekeverjük.
A meglehetősen ragacsos masszát meglisztezett munkalapra szedjük, összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk és legalább 5 órára, de még jobb, ha egy egész éjszakára hideg helyre tesszük.
5.2-3 nagy tepsit, vagy sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A tésztát lisztezett munkalapon, vagy liszttel meghintett, két sütőpapír között 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, kenőkéssel alányúlunk és fellazítjuk. Lisztbe mártogatott, tetszőleges formákkal kiszúrjuk és nem túl közel egymáshoz a tepsikbe rakosgatjuk. Tetejüket tetszés szerinti finomságokkal díszítjük, némelyiket csupaszon hagyjuk. A szabáshulladékot összegyúrjuk, lehűtjük, újra nyújtjuk-szaggatjuk, amíg el nem fogy.
200 °C-ra előmelegített sütőben mindössze 7-8 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, leválasztjuk a sütőpapírról és rácsra téve hagyjuk egészen kihűlni.
A tortabevonó étcsokoládét meleg vízfürdőben felolvasztjuk, megmártogatjuk benne a díszítetlen alakzatokat, rácsra rakosgatjuk és megszórjuk színes cukorgyönggyel, majd hagyjuk teljesen megdermedni.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.