Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Malakoff torta

 
Hozzávalók (12-16 szelethez):
 - a piskótalaphoz:
3 tojás
5 dkg cukor
7,5 dkg liszt
1 citrom reszelt héja
 
- a krémhez
25 dkg vaj
12,5 dkg porcukor
5 tojás sárgája
10 dkg darált mandula
1,2 dl fehérbor
1,2 dl narancslé
4 ek. rum
 
15-17  db babapiskóta
 
4 dl tejszín
1 csapott ek. porcukor
4 zselatinlap vagy 1,5 tk. zselatinpor
 
A piskótalaphoz az egész tojásokat a cukorral mixerrel 10 perc alatt könnyűre és nagyon habosra keverjük, beleszitáltjuk a lisztet és a kemény habbá vert fehérjét 2 részletben, óvatosan hozzáforgatjuk.

22 cm-es,alul  sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformában a 175 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig - kb.15 perc alatt megsütjük.

Amíg a torta sült, habosra keverjük a vajat a cukor felével. A cukor másik felét a tojások sárgájával és 2 ek. narancslével  vízgőz fölött 10 perc alatt kevergetve  sűrítjük be (a recept ellenére nem mertem nyersen tenni a tojássárgáját a vajas krémbe). Amikor kihűlt, kanalanként a vajas masszához keverjük a darált mandulával együtt. A többi narancslét, rumot és fehérbort felforraljuk.
 
A piskótalapot (a formában hagyva) vékonyan megkenjük a krémmel. A babapiskótákat a narancsos-rumos öntetbe mártogatjuk, ebből lesz a következő réteg, ezután újabb krémréteg ( jut a babapiskóták közé is, mert nem lehet teljesen hézagmentesen rakni) megint a megmártogatott babapiskóta és a tetejére a maradék krém. Ezután a tortát behűtjük egy órára.
 
A zselatint megáztatjuk egy kevés vízben, és ezután  addig melegítjük kevergetve, míg felolvadt. A tejszínt habbá verjük és belecsorgatjuk a végén a langyos zselatint is.  
 

A tejszínnel ízlés és vérmérséklet szerint lehet bevonni a tortát, itt kapott kevés pirított mandulaforgácsot is még.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.