Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Kókuszkrémes-csokis pite

 
Az omlós alaphoz:
18 dkg liszt
8 dkg porcukor
8 dkg vaj
1-2 ek. jeges víz
 
A csokis ganace-hoz:
10 dkg étcsokoládé( 60 %-os)
1 dl tejszín
 
A kókuszos krémhez:
2,5  dl tej
2,5 dl tejszín
1 doboz ( 400 ml-es) kókusztejkonzerv
3 tojás
fél vaníliarúd vagy 2 tk. vaníliakivonat
24 dkg cukor
8 dkg étkezési keményítő
10 dkg kókuszreszelék
 
A tetejére:
2 dl tejszín
4 teáskanál porcukor
1 tk porzselatin
 
Az omlós tészta első három hozzávalóját aprítógépben morzásítottam, kézzel gyorsan összegyúrtam. Kellett hozzá pici víz, ez a liszttől függ. (5 pec munka) Fél órára hűtőbe raktam.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A tésztát jól kilisztezett munkalapon, közben felülről is enyhén lisztezve a tepsi méretére nyújtottam - kicsit szakadozgat, nem gond, jól reparálható a tepsiben is, az lényeg, hogy azért minél egyenletesebbre - kb. 4 mm vastagságúra - nyújtsuk. Körben a széleket is pontosan a tepsihez kell igazítani és nyomkodni, hogy ne folyjon ki a ganache, ami a következő réteg. ( 5 perc ismét) 20 percig sült, ekkor világos aranyszínű a tészta teteje. Hűlni hagytam.
 
A csokis réteghez a csokit apróra tördeltem, a tejszínt megforrósítottam, és ráöntöttem a csokira. 5 percig állni hagytam, majd simára kevertem, ( ha esetleg közben kihűlne, és nem akar tökéletesen elolvadni minden csokidarab,  be lehet tenni egy körre a mikróba) a kihűlt tésztára öntöttem.( Ez csak 2 perc, meg az amíg kivárjuk, hogy felolvad és elkeverjük) Hűvös kamrában dermedni hagytam.
 
A kókuszos krémhez (tulajdonképpen ez egy puding, tojássárgájával és kókuszreszelékkel dúsítva) az első öt hozzávalót egy vastagabb aljú  lábasban simára kevertem és kis lángon melegíteni kezdtem,  a hatodikból, a cukorból csak 20 dekát tettem bele. . A maradék 4 dkg cukrot és az étkezési keményítőt elkevertem és a még langyos tejes-tejszínes keverékből 2 decivel simára kevertem. Szorgalmasan kevergettem a krémalapot - a tojás miatt ezt végig muszáj csinálni, nehogy összeugorjon - és hozzáadtam a keményítős keveréket. Enyhe-közepes  lángon kb. 10-15 perc alatt sűrűsödött be, épp csak elkezdett puffogni, amikor levettem a tűzről. Nemcsak a tojás miatt, hanem a keményítő miatt sem szabad tovább főzni, mert akkor sűrítés helyett elenged. (Aki főzött már pudingot, az érezni fogja.)
Kivettem a vaníliarudat, belekevertem a kókuszreszeléket, kicsit hűlni hagytam, majd gyorsan a csokis réteg tetejére öntöttem és elegyengettem. Hűtés.

Beáztattam a zselatint  a hideg vízben, és elkezdtem felverni a tejszínhabot, félidőben belekevertem a porcukrot, a zselatint a mikróban egy kör alatt felmelegítettem és a kézi mixerrel nagy fokozaton gyorsan a habba kevertem. A kihűlt krém tetejére simítottam, a tetejére serpenyőben kicsit átpirított kókuszpehely került. ( Ha a tejszín és a tál jó hideg, akkor ez a fázis is megvan 6-8 perc alatt)
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.