Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Karamellás amerikai palacsinta

 
Hozzávalók: (30-35 palacsintához, mérettől függően)
25 dkg liszt
3 tojás
3 -3,2 dl tej
1 kk sütőpor
4 dkg cukor
2 dkg holland kakaópor
 
kevés vaj vagy olaj a sütéshez
 
A szószhoz:
 8 dkg kristálycukor
1 dl langyos tejszín
4 dkg szobahőmérsékletű vaj
1 csipet só
 
A lisztet elkeverjük a kakaóval és a sütőporral, majd a cukorral és a  folyékony hozzávalókkal összeturmixoljuk. Egy órát pihenni hagyjuk a tésztát.
 
Mielőtt sütni kezdezdenénk a palacsintákat, elkészítjük a karamellszószt: a cukrot egy kisebb, vastagabb aljú lábasba egyenletesen beleszórjuk, és közepes lángon karamellizáljuk. Nem kell kevergetni, csak óvatosan körkörös mozdulatokkal rázogatni - legalábbis nálam mindig a szélén kezd olvadni majd elszíneződni a cukor, ekkor kicsit lejjebb is lehet venni a lángot, vagy néha lehúzogatni a tűzről, lényeg, hogy sehol ne kapjon oda és viszonylag egyenletesen karamellizálódjon. Mikor már szép borostyánszínű folyadékká pirul a cukor, lehúzzuk a tűzről, pár másodperc után hozzáöntjük a tejszínt és  beledobjuk a vajat is. Ekkor muszáj megkeverni, és össze fog állni a karamell, ezért vissza kell tenni a tűzre, hozzáadni a pici sót,  és közepes lángon addig melegíteni és kevergetni, míg selymes, sima szósz nem lesz és az összes karamell visszaoldódik.
 
A palacsintákat enyhén olajozott  nagy teflonserpenyőben sütötjük ki, akkor kell fordítani, mikor a sütőpor elkezd dolgozni benne, és kicsi buborékok keletkeznek a felszínén, a másik oldalnak már alig fél perc sütés is elég.Mikor mindet kisütöttük, annyi palacsintalapot helyezünk egymásra, amennyit meg szeretnénk enni, majd leöntjük a karamellás szósszal.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.