Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Hatlapos (Horty)

 

 
Tészta:
30 dkg rétesliszt
30 dkg finomliszt
8 dkg zsír
10 dkg porcukor
2 tojás
1 csomag szalalkáli (15 g) (sütőpor)
1 dl tej
1 evőkanál olvasztott méz (a méz el is maradhat, de finomabb lesz tőle)
 
Krém:
30 dkg kristálycukor
2 dl víz
1 liter tej
6 evőkanál liszt
3 tojás
5 dkg kakaópor
25 dkg sütőmargarin
1 csomag vaníliás cukor
 
A tésztához forró tejben felfuttatjuk a szalalkálit, hozzáadjuk a kétféle lisztet, a zsírt, a porcukrot, a tojást, a mézet, és összegyúrjuk annyi tejet adva hozzá, hogy könnyen lehessen sodorni. Fél óra pihentetés után 5-6 cipóra osztjuk, 4-5 mm lehetőleg azonos méretű, vékony lappá nyújtjuk, majd lisztezett, vagy sütőpapírral bélelt lapos tepsiben világosra sütjük (180°C-on kb. 10-12 perc alatt megsül, de érdemes figyelni a tésztát sütés közben, mert forró sütőben hamarabb sül). Ha a tészta sütés közben felhólyagosodna, nem kell megijedni, és attól sem, hogy a tészta kemény – vigyázni is kell a mozgatásával, mert könnyen törik. Ha töltelék kerül bele, meg fog puhulni.
 
A töltelékhez megpirítjuk a kristálycukrot, és 2 dl vízzel felengedjük. Utána 1 liter tejben elkeverjük a 3 tojást, 6 evőkanál réteslisztet és a kakaót, ezt a pirított cukorhoz adjuk, sűrűre főzzük. Még forrón belekeverjük a margarint és a vaníliás cukrot. Megtöltjük a langyos krémmel a lapokat. A tetejét olvasztott vajjal kentem le, és jó vastagon megszórtam porcukorral. Másnap szeleteljük.
 
Tipp: Csinálhatjuk 5 lappal is, és a tetejére sem muszáj az olvasztott vaj.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.