Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Francia krémes

 
A tésztához:
500 g leveles tészta

A vaníliakrémhez:
1l tej
8 tojás
30 dkg cukor
10 dkg finomliszt
1 rúd vanília
25 g zselatin

A tejszínhabhoz:
400 ml tejszín
2 evőkanál porcukor
2 csomag habfixáló

A mázhoz:

1/2 kávéskanál instant kávé
5 evőkanál tej
20 dkg cukor
7 dkg vaj

A tésztát kétfelé vesszük, mindkettőből vékony, tepsiméretű lapot nyújtunk és egyenként megsütjük.
Egyiket a tepsi aljába tesszük.
A mázhoz a tejben feloldjuk a kávéport, majd a cukorral együtt felforraljuk és lassú tűzön, kevergetve
8-10 percig főzzük. Levesszük a tűzről, belekeverjük a vajat és gyors mozdulatokkal a másik lapra kenjük.
Pár percet várunk, hogy kicsit szilárduljon a karamell, majd éles késsel felszeleteljük.
A vaníliakrémhez a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből 150 g cukorral kemény habot verünk.
A tojássárgáját 150 g cukorral, a liszttel és a vaníliával tálba mérjük és 200 ml tejjel csomómentesre kikeverjük.
700 ml tejet felforralunk, hozzáöntjük a tojásos keveréket és lassú tűzön főzve besűrítjük.
A maradék 100 ml tejben felforrósítjuk a zselatint, a forró krémbe keverjük, majd az egészet a tojásfehérjéhez öntjük és összedolgozzuk.
Az így kapott vaníliakrémet a tepsibe borítjuk, elsimítjuk, és egy éjszakára vagy legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük.
A tejszínből a cukorral és a habfixálóval kemény habot verünk, bevonjuk vele a vaníliakrémet, elhelyezzük rajta a karamellmázas tetőket, és felszeleteljük.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.