Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Fekete-erdő torta

Nem egy gyors torta, de mindenképpen megéri a fáradozást!
(szögezzük le, nem éppen a legegyszerűbb torta)
 
A piskótához:
7 tojás
15 dkg cukor
7,5 dkg vaj
2 evőkanál holland kakaópor
2 csapott evőkanál finomliszt
3 teáskanál keményítő
 
A csokoládékrémhez:
4 dl tejszín
2 dkg cukor
7 dkg étcsokoládé
 
A meggyes töltelékhez:
25 dkg meggy kimagozva
10 szem zöldbors
1,2 dl víz
1 rúd fahéj
 
A meggylikőrös krémhez:
4 dl tejszín
fél rúd vanília kikaparva
2 evőkanál meggylikőr
3 g zselatin
 
A sziruphoz:
10 dkg cukor
1 dl víz
4 evőkanál meggylikőr
 
A tejszínhez hozzáadom a cukrot és a csokoládét, majd egészen kis lángon hagyom, amíg a csokoládé el nem olvad. A kész krémet 3-4 órára a hűtőbe teszem.
Egy csatos tortaformát kikenek, rétesliszttel kiszórom, majd elkészítem a piskótát. A liszthez hozzáadom a kakaót, a keményítőt, valamint egy csipetnyi sót. A cukor felét habosra verem a tojások sárgájával. A tojások fehérjét is habbá kezdem verni, majd mikor már fehéredik, kanalanként a cukrot is hozzáadagolom. A fehérjehab egy részével lazítom a cukros sárgáját, majd apránként hozzáadom a lisztet, és végezetül óvatosan belefogatom a habot (lehetőleg habverővel). A masszát az előkészített formába öntöm, és 185 fokon tűpróbáig sütöm. Amikor megsült, sütőrácsra teszem, és hagyom kihűlni.
 
A meggyet összeforralom a fűszerlabdába zárt borssal, fahéjjal, a narancslével és a vízzel, majd mikor már puha, fóliával lezárom az edény tetejét, és ebben a dunsztban hagyom, hogy az ízek mindent átjárjanak. A szirupot is elkészítem, majd a meggyet lecsöpögtetem.
Fél deci tejszínbe belekaparom a vaníliát, s hozzáadom a hidegben oldódó zselatinport, ezután óvatosan beleforgatom a 2,5 deci tejszínből felvert habba. A korábban elkészített csokoládés tejszínt is krémmé verem.
A kihűlt piskótát három egyforma lapra vágom (ilyenkor nagy segítség a tortafűrész), majd az első lapot visszateszem a tortaformába. (Ha azt szeretnénk, hogy könnyen kiszedhető és tálra csúsztatható legyen a torta, akkor két merőleges sütőpapírcsíkot tegyünk a formába, aminek a végei kilógnak a peremen túlra.) A lapot meglocsolom a szirup felével, majd a vaníliás tejszínes krém negyedét is rápakolom. A habot megszórom meggyel, majd a csokoládés krémmel beborítom. Erre teszem a következő piskótát, és kezdem az egészet elölről. Szirup, hab, meggy, krém. Az utolsó piskótára már csak krémet simítok.
 
A tortát néhány órára a hűtőbe teszem, bár az az igazi, ha egy éjszakán át pihen, s utána kidekorálom. Tejszínhabbal bevonom az oldalát, a tetejére némi meggyet ültetek (mehet szárral, levéllel is, ha szezonja van), s egy táblányi étcsokoládéból krumplipucolóval gyönyörű csigákat kanyarítok rá.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.