Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Almás-csokoládés rizskoszorú

 

Almás, csokoládés rizskoszorú
 
Hozzávalók:
20 dkg fényezetlen rizs
4 dl tej
késhegynyi só
15 dkg porcukor
3 tojás
1 csomag vaníliás cukor
8 dkg Rama
5 dkg mazsola
1 citrom lereszelt héja
 
A tepsi kikenéséhez:
2 dkg Rama
zsemlemorzsa
 
Az almatöltelékhez:
3 alma (60-70 dkg)
3 dkg mazsola
5 dkg dió
1 csapott evőkanál fahéjas porcukor
 
A tálaláshoz:
10 dkg csokoládé
6-8 dkg puffasztott rizs
 
Egy közepes lábasban 2 deci vizet felforralunk. A rizst megmossuk, majd a vízbe szórjuk és közepes lángon kevergetve addig főzzük, amíg az összes vizet el nem főtte. Ez 2-3 perc. Közben a tejet felforraljuk, a rizsre öntjük, kissé megsózzuk, 1 evőkanál cukorral ízesítjük.
 
Amint újra forr, megkeverjük, kis lángra állítjuk és lefedve kb. 20 percig főzzük, ezalatt a rizs az összes tejet magába szívja. A tűzről lehúzzuk, a fedele alá egy duplán hajtogatott konyharuhát fektetünk, nehogy a meleg elillanjon és a rizst így, saját gőzében puhítjuk még kb. 20 percig. Ezután villával felkeverjük.
Közben a tojások sárgáit a maradék cukorral és a vaníliás cukorral fehéredésig keverjük. Ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 3-4 perc. Az olvasztott Ramát, a rizst és a megmosott mazsolát hozzáadjuk. Reszelt citromhéjjal ízesítjük, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét laza mozdulatokkal beleforgatjuk.
 
A massza felét egy Ramával kikent koszorú formába töltjük, de természetesen bármi más formában vagy tűzálló tálban is megsüthetjük. A töltelékhez való almát meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, majd a vízbe, vagy a rumba áztatott, lecsöpögtetett mazsolát és a durvára vágott diót hozzáadjuk, a fahéjas porcukorral megédesítjük.
Egyenletesen a rizsre terítjük. Azért csak akkor készítjük a tölteléket, amikor sorra kerül, mert így nem enged levet az alma és nem is barnul meg.
A maradék rizses masszát rásimítjuk. Közepesen forró sütőben (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb.45 percig sütjük
 
Táláskor még melegen tálra borítjuk - fel is szeletelhetjük - és olvasztott csokoládéval meglocsolva, puffasztott rizzsel megszórva díszítjük.
 
Tippek: Ha a tortaforma közepére egy vízzel félig töltött kis tálat teszünk, amit kívűlről Ramával megkenünk és így töltjük a formába a masszát, szintén koszorú alakúra sül benne a tészta
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.